Duurzaam wonen in Breda

Breda is een duurzame en bestendige stad

Thema 3.5: Breda is een duurzame en bestendige stad

Wat willen we als afwijking op de in de begroting voorgenomen activiteiten rapporteren?

De CO2 doelstellingen worden niet gehaald. De uitstoot van CO2 blijft 70 kiloton achter op de doelstelling. Breda stoot in 2017 (meest recent beschikbare cijfer) 832 Kiloton uit terwijl we volgens de doelstelling op 761 kiloton zouden moeten uitkomen. De achterstand ten opzichte van de doelen voor CO2-reductie is punt van aandacht. Mede op basis van de op te stellen wijkenergieplannen wordt een versnelling van het realiseren van gasloze wijken en CO2-reductie beoogd. Deze worden de komende twee jaar samen met de partners in de stad opgesteld. Hiermee verwachten we de CO2-doelstelling op termijn uiteindelijk te halen.

Een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om de kabels van de bestaande 150kV-verbinding in bewoond gebied onder de grond te brengen. Op basis hiervan heeft de raad middelen beschikbaar gesteld om dit te realiseren. TenneT werkt aan het basisontwerp en de realisatie is voorzien in 2021 en 2022. Meer informatie over het project is te vinden op www.tennet.nl/breda.

De Raad van State op basis van het advies van het Europees Hof van Justitie op 29 mei jl. uitspraak gedaan in een aantal rechtszaken betreffende de Programmatische Aanpak Stikstof (hierna PAS). Deze uitspraak betekent dat stikstofdepositie op hiervoor kwetsbare, in Europees opzicht waardevolle en als zodanig beschermde, natuur niet meer vergunbaar is conform het oude stelsel onder de hiervoor genoemde Programmatische aanpak.
Er is een landelijke taskforce gevormd, waarin naast rijk en provincies ook de VNG zitting heeft. Deze zal met adviezen komen over hoe op de middellange en lange termijn met deze problematiek om te gaan. De eerste adviezen worden in november van dit jaar verwacht.
De provincie inventariseert, op verzoek van het ministerie, alle projecten die mogelijk gevaar lopen doordat ze krachtens de Raad van State-uitspraak mogelijk in strijd zijn met Europese natuurwetgeving. Het betreft hier projecten op het gebied van mobiliteit en stedelijke ontwikkeling. Dat betekent nog niet dat deze projecten ook daadwerkelijk in gevaar komen. Het college heeft de gemeenteraad een workshop over de PAS aangeboden en informeert de raad zodra er meer bekend is.

In het traject EVZ Boomkikker is de gemeente Breda gestart met de uitvoering op een viertal percelen. Daarnaast gaan de onderhandelingen met grondeigenaren de laatste en definitieve fase in. De verwachting is dat de gemeente overeenstemming kan bereiken met de meeste eigenaren zodat er een goede en bijna optimale invulling kan worden gegeven aan de EVZ Boomkikker. Aanvullend kan hierop worden aangegeven dat in Gilze-Rijen het waterschap is gestart met de uitvoering en in Alphen-Chaam er overeenstemming is bereikt met de eigenaar zodat hier ook een stapsteen kan worden gerealiseerd.